Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home3/r51566lega/blog.legalup.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2851
Noutăți din domeniul fiscalității. Reintroducerea eșalonării la plată. - LegalUp

Ce este eșalonarea la plată?

Eșalonarea la plată este o modalitate de realizare a unei asistențe din partea organului fiscal, prin fracționare efectivă a creanțelor fiscale în mai multe părți, ce vor avea termene de plată la momente diferite, ulterioare termenului de scadență, stabilite de lege.

Prin Legea nr.150/2018 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 30/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală s-a avut în vedere reintroducerea eșalonării la plată a  sumelor în ceea ce privește datoriile fiscale de care depinde menținerea autorizațiilor, a acordurilor ori a altor acte administrative similare.

Actul a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 532 din 26 iunie 2018 și a intrat în aplicare.

Ce se modifică? :

Articolul 204 al capitolului IV s-a modificat și are următorul cuprins:

Regimul special al obligaţiilor fiscale de a căror plată depinde menţinerea autorizaţiei, acordului ori a altui act administrativ similar

(1) Pentru debitorii care au solicitat eşalonarea la plată şi care trebuie să achite obligaţiile fiscale administrate de organul fiscal central într-un anumit termen pentru a se menţine autorizaţia, acordul ori alt act administrativ similar, autoritatea competentă nu revocă/nu suspendă actul pe motiv de neplată a obligaţiilor fiscale la termenul prevăzut în legislaţia specifică, iar garanţiile constituite nu se execută până la soluţionarea cererii de acordare a eşalonării la plată.

(2) În situaţia în care cererea de acordare a eşalonării la plată a fost respinsă sau retrasă, debitorii prevăzuţi la alin. (1) trebuie să achite obligaţiile fiscale de a căror plată depinde menţinerea autorizaţiei, acordului ori a altui act administrativ similar în scopul menţinerii actului, în termen de 15 zile de la data comunicării deciziei de respingere sau a deciziei prin care se ia act de retragerea cererii. În acest caz, o nouă cerere de acordare a eşalonării la plată se poate depune numai după achitarea acestor obligaţii fiscale.

(3) Pe perioada de valabilitate a eşalonării la plată, autoritatea competentă nu revocă/nu suspendă autorizaţia, acordul sau alt act administrativ similar pe motiv de neplată a obligaţiilor fiscale la termenul prevăzut în legislaţia specifică, iar garanţiile constituite nu se execută.”

 

 

Vasiu Adrian- Student la Facultatea de Drept ”Simion Bărnuțiu” din Sibiu.

Share.

About Author

Leave A Reply